Please reload

Viimeisimmät postaukset

Tutustu itseesi ja löydä kiinnostuksen kohteesi!

June 27, 2019

Onko tulevaisuuden suunnitelmasi auki, etkö tiedä mitä haluaisit opiskella? Kyllästyttääkö nykyinen työ tai mietitkö alanvaihtoa? Ennen kuin teet päätöksiä opiskelemaan lähtemisestä tai työpaikan hakemisesta, tutustu itseesi. On tärkeää, että pohdit omaa arvomaailmaa, persoonallisuutta, kiinnostuksenkohteita ja taitoja. On myös hyvä olla avoin uusille kokemuksille. Kesäisin hae rohkeasti erilaisiin kesätöihin, ota vastaan pätkätöitä ja pyri työkokeiluihin.  Oli työ postinjakaja, autonasentajan avustaja tai siivoaja, opit aina jotain uutta sekä saat suuntaa kiinnostuksen kohteillesi. Vaikkei työ olisikaan se, mikä kiinnostaa sinua ja jota haluaisit lähteä opiskelemaan tai tehdä työksesi, saat siitä aina merkittävää kokemusta. 


Tehtävä: Piirrä paperille alla oleva kuva ja täytä paperia tekstin mukaisesti. Älä seuraa vanhempiesi tai ystäviesi jälkiä, vaan tee valintoja, jotka ovat itsellesi merkityksellisiä.

(Kuva: Ståhlberg & Herlevi 2017, Omannäköinen elämä)

 

Arvot: Mieti omia arvojasi. Mitkä asiat koet elämässäsi tärkeinä ja lähellä sydäntäsi olevina? Mikä edistää hyvinvointiasi ja tuottaa sinulle hyvänolon tunnetta? Kun löydät oman arvomaailmasi ja arvojesi mukaisen elämänsuunnan, elämäsi tasapainottuu ja saat arvojesi mukaisesta toiminnasta tukea vastoinkäymisiin (Ståhlberg & Herlevi 2017,64). Arvojen mukainen toiminta voi tuoda sinulle iloa ja innostusta sekä uusia ihmissuhteista. Ne voivat auttaa tulevaisuuden suunnan löytämisessä ja johtaa unelmien työn löytämiseen. Arvojasi voi olla vaikkapa halu auttaa muita, vapaus omiin päätöksiin tai perheen kanssa vietetyn ajan merkityksellisyys. Ne voivat antaa suuntaa ammatteihin, jotka sopisivat sinulla ja missä voisit viihtyä. Jos koet ihmisten auttamisen merkityksellisenä, tutustu esim. terveyden- tai nuorisoalan työmahdollisuuksiin. Voisiko lähihoitajan ja nuoriso-ohjaajan työt olla arvojesi mukaisia ammatteja? Mikäli koet vapauden tai perheen kanssa vietetyn ajan merkityksellisiksi, on hyvä miettiä työnkuvaa. Sopisiko sinulle joustava työaika, joka antaisi vapautta työaikojen valintaan tai haluaisitko päivätyön, joka mahdollistaisi ajan antamisen perheelle? On kuitenkin hyvä muistaa, että aina arvojesi mukaiset valinnat eivät toteudu, ja päätöksissä joustaminen voi olla tarpeen. Pidemmän päälle, kun uskoo itseensä, tie varmasti johtaa arvojesi mukaiseen suuntaan. 

 

Mieti, mitkä arvot ovat lähellä sydäntäsi ja kirjoita ne paperille "arvot"- kohtaan. Tiedon sanallistaminen lisää ymmärrystä itsestäsi ja antaa käsityksen siitä mitä todella elämältäsi haluat.

 

Persoonallisuus: Omaa tulevaisuutta miettiessä kannattaa tutustua myös omaan persoonallisuuteen. Se ilmenee toiminnassa tyypillisenä tapana käyttäytyä, ajatella ja tuntea (Haslam 2007, 15). Se on henkilökohtainen ominaisuus ja se selittää ihmisten erilaisia reagointitapoja. Yksilöiden erilaiset käyttäytymistavat, tilanteiden tuomat ajatukset ja tunnerektiot ovat usein siis yksilön persoonallisuudesta kumpuavia. Mieti, millainen olet ihmisenä. Oletko avoin uusille kokemuksille, koetko olevasi sovinnollinen yhteistyöhaluinen tai tunnollinen? Koetko olevasi sosiaalinen ja viihdyt ihmisten kanssa vai tykkäätkö olla ja työskennellä enemmän omissa oloissasi? Mieti myös, oletko temperamenttinen ja äkkipikainen vai luonteeltasi rauhallinen? Vaikka yksilön persoonallisuus voi muuttua, kertoo se paljon tilanteista, missä yksilö viihtyy ja kokee hyvää oloa. Jos olet esimerkiksi hyvin sosiaalinen ja haluat tehdä työtä ihmisten kanssa, ei yksin tehtävä toimistotyö välttämättä sovi sinulle. 

 

Kirjoita paperille, millaisia luonteenpiirteitä sinulla on. Oletko tunnollinen, yhteistyöhaluinen, sosiaalinen, rauhallinen, ahkera…? 

 

Kiinnostuksen kohteet: Arvot ja persoonallisuus suuntaavat myös kiinnostuksen kohteita. Niin kuin edellä kävi ilmi, halu ihmisten auttamiseen voi suunnata kiinnostustasi esimerkiksi terveys-, ohjaus- tai opetusalalle. On syytä miettiä, mitkä ammatit kiinnostavat sinua ja mistä olet haaveillut. Voit miettiä myös, minkä tyyppistä työtä haluaisit tehdä. Haluaisitko työskennellä lasten tai vanhusten parissa, tehdä fyysisesti raskasta työtä tai tehdä työtä, jossa kädentaitosi pääsevät esiin? Mieti myös, kohtaavatko arvot ja persoonallisuuden piirteesi kiinnostuksen kohteidesi kanssa? 

 

Kirjoita paperille kaikki asiat, alat ja ammatit, jotka kiinnostavat sinua. Alle viivaa värikynällä alat/ammatit, jotka kohtaavat arvojesi ja persoonallisuutesi kanssa. 

 

Taidot: Muista, että kaikki mitä elämässäsi teet opettaa sinua. Kohtaa rohkeasti uusia haasteita oppiaksesi uutta ja saadaksesi arvokasta kokemusta. Oli taidot peräisin harrastuksista, töistä tai perheeltä, on saamasi taidot ja oppi arvokasta. Mieti mitä kaikkea olet kokenut elämäsi aikana ja mitä taitoja olet niistä oppinut. Oletko harrastanut jalkapalloa ja oppinut, kuinka joukkueena toimitaan? Onko sinulla nuorempia sisaruksia, joiden hoitaminen on opettanut sinulle lastenhoitotaitoja? Oletko ollut kesätöissä kaupankassalla ja oppinut vuorovaikutustaitoja? Olet voinut myös oppia aikataulutustaitoja aktiivisen elämäntapasi seurauksena ja ruoanlaittotaitoja ruoanlaittoharrastuksesi johdosta. 

 

Mieti laajasti eri elämän osa-alueilta oppimisia taitojasi. Kirjoita paperille ylös, mistä olet oppinut taidon ja mikä oppimasi taito on. Mieti myös onko joku kokemus, josta olet saanut merkityksellistä oppia, herättänyt kiinnostuksesi jotain tai joitain aloja kohtaan?

 

Olet kasvattanut itsetuntemustasi kirjoittamalla paperille tärkeistä arvoistasi, persoonallisuudenpiirteistäsi, kiinnostuksen kohteistasi ja taidoistasi. Itsetuntemuksen kehittäminen edistää elämänsuunnan löytämistä. Se ei aina kuitenkaan riitä oikean alan löytämiseen, vaan sinun tulee kasvattaa ammattitietämystäsi. Tutustua eri ammattialoihin esimerkiksi seuraavilla sivuilla: https://www.studentum.fi sekä https://opintopolku.fi/wp/fi/ ja mieti, mitkä alat/ammatit sopisivat yhteen paperille kirjoittamiesi arvojen, persoonallisuuden piirteiden ja kiinnostuksen kohteidesi kanssa. Voit myös tutustua haussa oleviin työpaikkoihin mm. Monsterin, Kuntarekryn, Duunitorin tai TE-palvelujen sivuilla.

 

Tekemäsi paperi toimii sinulle apuna tulevaisuuttasi suunnitellessa. Säilytä se, sille se toimii apunasi myös työnhaussa. Olet sanallistanut omia arvoja, luonteenpiirteitä, kiinnostuksenkohteita ja taitoja, joita voit käyttää apuna työnhaussa itseäsi kuvaillessasi ja osaamistasi sanoittaessasi.

 

Lähteet:

HASLAM, N. 2007. Introduction to personality and intelligence. Thousand Oaks, CA: Sage.  

Ståhlber, L. & Herlevi, M. 2017. Omannäköinen elämä. Jyväskylä: PS-kustannus.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Seuraa meitä
Please reload

Etsi postauksia
  • Facebook Basic Square

© 2017 HOHTO-hanke 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon