Please reload

Viimeisimmät postaukset

Työnhaku on taitolaji!

March 20, 2018

 

Puhetta työelämän muutoksesta riittää. Työsuhteiden kesto ja määrä uran aikana voi vaihdella suurestikin. Ammatteja voi työuraan mahtua useita. Lisäksi muuttuvat esimiestyö, työvälineet, työskentelytilat, tiimityöt ja työajat - lähestulkoon kaikki.

 

Koulutus on avainasemassa reagoitaessa työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin. On tärkeää tuottaa yhä laaja-alaisempia osaajia, sillä ammatinkuvat tulevat tulevaisuudessa laajenemaan. Kaikilla koulutustasoilla onkin lisätty opetussuunnitelmiin ilmiöpohjaista oppimista, joiden kautta opitaan yhdistelemään laajoja kokonaisuuksia. Teknologian kehitys muuttaa ammattirakennetta, niin että suorittavat työtehtävät vähentyvät rajusti. Ihmisille jää työ, johon koneet eivät pysty. Tällaisia töitä yhdistää hyvät vuorovaikutustaidot.

 

Opetussuunnitelmia kehitetään myös koko ajan työelämälähtöisemmiksi, mutta todellisuudessa moni nuori kärsii työelämätaitojen puutteesta, johon kuuluvat myös ajanmukaiset työnhakutaidot. Työhaussa korostuvat  vuorovaikutustaidot. Oma osaaminen pitää pystyä myymään totuttua useammin, sillä tulevaisuudessa työtä ostetaan ja myydään entistä huomattavasti enemmän. Ihminen tekee todennäköisimmin useampaa työtä samaan aikaan, työllistää itseään useammalle työnantajalle ja/tai tekee useampaa lyhyempää työuraa.

 

Työnhaussa tarvitaan toki edelleen perinteisiä ansioluetteloita ja hakemuksia, mutta niiden rinnalle on tullut paljon muutakin. Sosiaalisessa mediassa voi markkinoida itseään aktiivisesti ja tuoda osaamistaan esille. Lukuisat työnantajat rekrytoivat pelkästään sosiaalisen median kautta. LinkedIn on paras ammatillisesti, mutta myös Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest yms. sopivat työnhaun kanaviksi. Sosiaalinen media mahdollistaa myös suorat yhteydenotot työnantajan suunnalta tai rekrytointifirmalta, vaikkei aktiivisesti työtä etsisikään. Videot yleistyvät oman persoonan esittelemisessä. Myös haastatteluja tehdään paljon Skypen kautta. Nämä kaikki tavat on hyvä hallita töitä hakiessa. Työnhaku on  kokonaisuus, joka alkaa ansioluettelon ensimmäisistä sanoista ja päättyy työhaastattelun jälkeiseen kädenpuristukseen.

 

Olemme HOHTO-hankkeessa kiertäneet lukioissa kertomassa tulevaisuuden työelämätaidoista sekä työhakemuksen ja cv:n tekemisestä. Cv:n laatiminen on haastavaa varsinkin, jos kesätyöt ja muut työkokemukset puuttuvat. Nuoren kohdalla on tärkeää tuoda esiin kaikki osaaminen, harrastukset ja tehtävät, joiden kautta voi kertoa omista kyvyistään. Myös sähköpostin muotoon, valokuvaan ja omaan käyttäytymiseen sosiaalisessa mediassa on kiinnitettävä paljon huomiota. Humoristinen tai nimimerkkiin perustuva sähköpostiosoite sopii hyvin yksityiskäyttöön, mutta työnhakua varten kannattaa luoda etunimi. sukunimi -muotoinen osoite. Muunlaisissa osoitteissa piilee riski siihen, että viesti päätyy työnantajan roskapostiin. Kovin ammatillista ja vakavasti otettavaa kuvaa on vaikeaa luoda Tarzan2000@hotmail.com  tai Sugarlips69@suomi24.fi -osoitteilla.

 

 

 Äänekosken lukion 2. luokan oppilaiden palautetta

 

 

Oppilailta saamamme palaute näistä tunneista on ollut todella hyvää. Moni nuori on tullut jälkikäteen kysymään lisäneuvoja. Olemme saaneet myös sähköpostitse ansioluetteloita kommentoitaviksi. Monelle on tullut yllätyksenä kuinka paljon aikaa hyvän cv:n tai työhakemukseen tulee käyttää. Hyvästä hakemuksesta välittyy aina, että paikkaa haetaan tosissaan ja työnantajasta ollaan aidosti kiinnostuneita. Nykyään löytyy lukuisia erilaisia valmiita ohjelmia ja sivustoja, joiden kautta pystyy tekemään itselleen persoonallisen ja edukseen erottuvan hakemuksen tai cv: n.

 

Työelämässä on yhä suurempi vaikutus sillä, kuinka joustava työnhakija on. Joskus omia toiveita vastaavaa työtä ei löydy. Silti nuoren kannattaa aina ottaa työ vastaan, jos sitä on tarjolla. Tämä antaa sitä tarvittavaa kokemusta, jonka saa merkittyä ansioluetteloon. Se tuo mukanaan myös verkostoja. Työtehtävä on aina mahdollisuus. Ilman verkostoja on vaikeaa pärjää tulevaisuuden työelämässä. Vain noin 20-25 % työpaikoista täytetään perinteisen työpaikkailmoituksen avulla, suurin osa rekrytoijista käyttää kontaktejaan ja suosittelujen merkitys on kasvanut yhtä vauhtia verkostojen kanssa. Myös työnhaussa vuorovaikutustaidot korostuvat.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Seuraa meitä
Please reload

Etsi postauksia
  • Facebook Basic Square

© 2017 HOHTO-hanke 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon