Please reload

Viimeisimmät postaukset

Tutustuminen Ohjaamo Helsinkiin

June 15, 2016

 

Kesäkuun 14. päivä hankepäällikkö Heli vieraili Helsingin Ohjaamossa, joka sijaitsee Kampissa Fredrikin kadulla. Ohjaamo oli aloittanut toimintansa kyseisissä tiloissa joulukuussa 2015. Kuten muihinkin ohjaamoihin, myös Helsingin Ohjaamoon on koottu nuorille kohdennetut monialaiset palvelut saman katon alle. Minut otti vastaan nuoriso-ohjaaja Riina Hirvonen, joka työskenteli nuorisoasiankeskuksen edustajana Ohjaamossa.

 

Ohjaamo on matalan kynnyksen neuvontapiste, johon 15–29-vuotias nuori voi tulla ilman TE-toimiston lähetettä omasta päätöksestään, joko yksin tai kaverin kanssa. Nuori voidaan vinkata Ohjaamoon myös etsivän nuorisotyön tai vaikka terveydenhoitajan kautta. Ohjaamo palvelee myös puhelimitse, s-postilla ja netissä.

 

Helsingin Ohjaamossa on mahdollista asioida nimettömänä, nuorelta ei kysytään tietoja, vain etunimi. Ohjaamo Helsingissä työskentelee eri alojen asiantuntijoilta, joilta nuori voi saada tukea haluamiinsa asioihin. Tämä mahdollistaa palveluprosessin katkeamattomuuden ja kokonaisvaltaisen tuen silloinkin, kun nuoren työ- tai koulutuspolku edellyttää moniammatillista yhteistyötä.

 

Henkilöstöä on 25, joista 15 työskentelee hankerahoituksella.  Tavattavissa on nuorisotyöntekijöiden, sosiaalityötekijöiden, työvalmentajien ja opojen lisäksi mm. erityisopettaja, yrityskoordinaattori ja asumisohjaaja. - Asunto-ongelma on Helsingissä niin suuri, että merkittävä osa ohjauksesta liittyy asuntoasioihin, Riina kertoi. Ohjaamossa järjestetään asunnonhakuinfoja kaksi kertaa kuukaudessa, jossa saa vinkkejä asunnonhakuun ja neuvontaa asuntohakemuksen täyttöön.   

 

Pääkaupunkiseudun suuret kunnat ovat suunnitelleet Ohjaamoitaan tiiviissä yhteistyössä. Helsingissä Ohjaamosta vastaa kaupunginkanslian elinkeino-osasto yhdessä nuorisoasiainkeskuksen, opetusviraston ja sosiaali- ja terveysviraston kanssa. Yhteistyötä on paljon Vantaan ja Espoon Ohjaamoiden kanssa. Työpaikkojen suhteen nuoret liikkuvat vain yhteen suuntaan.

 

- Helsinkiläiset nuoret eivät lähde Helsingistä, turha on etsiä heille työpaikkoja muualta. Espoolaiset ja vantaalaiset tulevat mielellään töihin tännekin, kertoi yrityskoordinaattori Pirkko Pitkänen.

 

Nuoret eivät vielä ruuhkaksi asti ole Ohjaamoa löytäneet. Helsingissä toimii paljon erilaisia hankkeita, jotka tarjoavat monenlaisia palveluita. Kilpailu on kovaa ja nuorten huomion saaminen vaikeaa. Ohjaamon etuna on se, että se on tarkoitettu ihan kaikille nuorille, jos jokin asia vain vähänkin askarrututtaa.

 

Nuorten osallisuuden vahvistaminen toimii tuen lähtökohtana. Nuoret on otettu mukaan palveluverkostoa suunnittelemaan. Yhdessä nuorten kanssa on laadittu myös palveluopas, jossa on ohjeistettu nuorten kohtaamista hyvin yksityiskohtaisesti. Oppaassa kerrotaan myös, millaista kohtelua nuoret eivät halua. Tämän kaltainen ohjeistus toimii hyvin ja oppaasta saa hyviä vinkkejä kuinka vahvistetaan nuoren itsetuntemusta.  Kaikki Ohjaamon ohjaajat ovat nuorisotyön ammattilaisia ja heiltä löytyy laajaa käsitystä niistä valmiuksista sekä asiantiloista joiden kehittämiseen nuori kaipaa ohjausta.

 

Kuten muissakin Ohjaamoissa, Helsingin Ohjaamossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Sieltä on mahdollista saada preppausta työpaikkahaastatteluihin tai ohjaajan mukaan uuden harrastuksen löytämiseen. Korkeakoulutetuille oli suunniteltu oma vertaisryhmä, jossa mietitään yhdessä erilaisia työllistymisen muotoja ja selkiytetään omaa osaamista ja sen sanoittamista. Tarjolla oli myös pääsykoetreffejä, kieliklinikkaa maahanmuuttajille sekä Maailmalle-tapahtuma, jossa keskustellaan kansainvälistymisen mahdollisuuksista.

 

Yrityskoordinaattori Pirkko kertoi myös rekrytilaisuuksista, joita Ohjaamossa oli alettu järjestämään. Paikalle kutsutaan työnantajia, joita nuoret pääsevät tapaamaan ja jättämään työhakemuksensa sekä cv:n. Tilanne on monelle ensimmäinen työhaastattelu, joten nuoret saavat tilaisuuksien kautta hyvää kokemusta työnantajan kanssa keskustelemisesta. Rekrytilaisuuksista on pyritty tekemään mahdollisimman epämuodollisia, jotta nuorten olisi helpompi lähestyä työnantajia.

 

– Täällä työnantajat eivät saa pönöttää pöydän takana ja ojentaa nuorelle esitettä, karkkia ja kynää, Pirkko jatkoi. Tavoite on, että nuori kohdataan aidosti ja nuorelle jää olo, että häntä on kuultu.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Seuraa meitä
Please reload

Etsi postauksia
  • Facebook Basic Square

© 2017 HOHTO-hanke 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon